PRODIAB Asociaţia Diabeticilor din Republica Moldova

Bypassul gastric poate induce remisia diabetului zaharat de tip 2 !

  • duminică, 17 februarie 2019

Simptomele diabetului de tip 2 pot fi stopate timp de mai mulţi ani prin operaţia de bypass gastric, conform concluziilor unei cercetări efectuate în Danemarca. În cadrul unui studiu clinic recent, trei sferturi dintre pacienţii diabetici obezi care au fost supuşi procedurii de bypass gastric au intrat în remisiune în decurs de un an.

În urma monitorizării pacienţilor în cauză s-a constatat că 73 la sută dintre cei care au intrat în remisiune nu prezentau simptome de diabet după cinci ani de la intervenţia chirurgicală de micşorare a stomacului. Studiul a fost efectuat pe 1.111 persoane diagnosticate cu diabet de tip 2, care au fost tratate pentru obezitate prin bypass gastric, în Danemarca, în perioada 2006-2015.

Pacienţii au fost supuşi unei proceduri pentru pierderea de greutate numită Roux-en-Y Gastric Bypass (RYGB), în urma căreia partea superioară a stomacului este redusă până la dimensiunea aproximativă a unui ou. Aceşti pacienţi au fost comparaţi cu un alt grup, format din peste 1.000 de diabetici, care nu au fost supuşi operaţiei de bypass gastric.

Efecte benefice peste aşteptări, dar şi riscuri pentru unii pacienţi

În primele şase luni după intervenţia chirurgicală, 65 la sută dintre pacienţii RYGB au intrat în remisiune, procentul ajungând la 74 la sută în următoarele 6-12 luni. Cercetarea subliniază şi faptul că 7,5 la sută dintre pacienţi au fost reinternaţi în spital ca urmare a complicaţiilor survenite în prima lună după operaţie, precizează agenţia de presă amintită.

„Concluziile acestui studiu se adaugă unui număr din ce în ce mai mare de dovezi privind efectele chirurgiei bariatrice, specificând faptul că RYGB produce remisiunea diabetului de tip 2 şi este asociată cu reducerea riscului de complicaţii microvasculare şi, posibil, macrovasculare”, a notat, în cadrul revistei „Diabetologia”, echipa de oameni de ştiinţă condusă de doctorul Lene Madsen, de la Spitalul Universitar Aarhus din Danemarca.

Sursa: www.viata-libera.ro