PRODIAB Asociaţia Diabeticilor din Republica Moldova

ALIMENTE CARE ȚIN DIABETUL SUB CONTROL

  • luni, 12 ianuarie 2015

Menținerea unei diete sănătoase este vitală în prevenția și tratamentul diabetului zaharat. Prin urmare, pacienții trebuie să includă în dietă anumite alimente care să țină sub control boala. Iată care sunt acestea!

Uleiul de măsline

Acest tip de ulei este lipsit de glucide, și, prin urmare, nu mărește nivelul zahărului din sânge. În plus, uleiul de măsline este bogat în acizi grași Omega 9 și Omega 3, care permit ca fluxul de sânge să circule bine.

Scorțișoara

Specialiștii spun că o linguriță de scorțișoară (5 mg) consumată pe zi are un efect pozitiv asupra reducerii nivelului glucozei din sânge. S-a constatat că scorțișoară constribuie ca celulele să fie mai sensibile la insulină. Astfel, acestea transformă zahărul în energie și controlează cantitatea de zahăr din sânge.

Ceaiul verde

Acesta conține antioxidantul EGCG, care ajută la menținerea flexibilității vaselor de sânge și de stabilizare a glicemiei. Un studiu recent realizat la Universitatea din Pennsylvania arată că această substanță reduce nivelul de zahăr din sânge și previne ascensiunea bruscă după o masă copioasă.

Leguminoasele

Legumele, cum sunt lintea, mazărea, fasolele și năutul sunt sărace în grăsimi și calorii și, de asemenea, bogate în fibre și proteine. Fibrele alimentare încetinesc viteza de absorbție a zahărului din sânge și reduc debitul glicemic. Poți să le consumi în supe, salate și o varietate de alte feluri de mâncare.

Legumele verzi

Potrivit unui studiu publicat în Jurnalul Medical Britanic, legumele verzi, cum sunt salata verde, varza, spanacul și pătrunjelul conțin carbohidrați care eliberează hormoni în intestin ce reduc pofta de mâncare. În plus, cercetătorii au descoperit că aceste legume îmbunătățesc sensibilitatea la insulină, reglementând nivelul glucozei din sânge. Consumul de legume, cum sunt sparanghelul, usturoiul și napiul poate ajuta în menținerea sub control a diabetului zaharat de tip II.

 

Merele roșii

Un studiu recent efectuat în Finlanda arată că bărbații care au mâncat foarte multe mere roșii, precum și alte alimente bogate în quercetină au avut cu 20% mai puține riscuri de a deceda din cauza diabetului sau de a suferi complicații cardiace. Alte surse bune de quercetină sunt strugurii roșii, roșiile, ceapa roșie și fructele de pădure.

Sursa: http://adevarul.ro/