Alăptarea protejează mamele cu diabet gestațional de diabetul tip 2 !
- ŞTIRI
- joi, 29 septembrie 2016
O echipă multidisciplinară de cercetători din cadrul Centrului Helmholtz din München, în colaborare cu oamenii de știință de la Universitatea Tehnică din München și Centrul German pentru Cercetarea Diabetului au studiat metabolismul mamelor cu Diabet gestațional după ce au născut și au arătat că alăptarea timp de minimum 3 luni produce modificări metabolice pe termen lung și că ar avea un rol protectiv în privința diabetului tip 2.
Deși la mamele care dezvoltă diabet gestațional în timpul sarcinii, nivelul zahărului din sânge revine la normal, la una din două femei poate apărea diabetul de tip 2 în următorii zece ani. Dacă alăptează, riscul poate scădea până la 40% pe o perioadă de 15 ani după naștere, deși nu se știe cu exactitate ce cauzează această protecție. Cercetătorii ți-au propus să testeze dacă metabolismul ar fi responsabil pentru această protecție.
200 de participante care născuseră în urmă cu 3,5 ani și aveau diabet gestațional au fost examinate în cadrul studiului. Acestea au primit o soluție de glucoză standard, fiindu-le prelevate probe de sânge înainte și în timpul consumului. Mostrele au fost comparate pe baza a 156 de metaboliți cunoscuți.
Rezultatele au arătat că metaboliții erau semnificativ diferiți la mamele care alăptaseră cel puțin trei luni, comparativ cu cele care aveau perioade mai scurte de alăptare. Duratele mai lungi de alăptare erau asociate cu o modificare a producției de fosfolipide și o scădere a concentrației de aminoacizi BCAA (branched-chain amino acids) la nivelul plasmei din sângele mamei. De asemenea, metaboliții investigați au fost asociați, în studiile anterioare, cu rezistența la insulină și diabetul de tip 2.
Pe baza acestor rezultate, cercetătorii consideră că alăptarea ar putea fi o intervenție fără costuri asociate, care ar putea proteja mamele cu diabet gestațional împotriva diabetului de tip 2.
Sursa: www.romedic.ro