Ziua Mondială a Diabetului 14 Noiembrie
- Lucru cu populatia, Proiecte
- sâmbătă, 10 noiembrie 2018
Pe data de 14 noiembrie la nivel mondial se marcheză Ziua de Lupă cu Diabetul Zaharat.
Asociația ProDiab a inițiat organizarea unui șir de măsuri dedicate acestui subiect. Astfel, pe parcursul săptămânii la nivel național vor fi realizate activități de informare, educare și promovare a prevenirii diabetului și complicațiilor acestei maladii.
Pe data de 14 noimbrie, peste 200 voluntari vor face screeningul nivelului de glucoză în sânge în peste 100 de localuri publice din Chisinău și mulți alții vor lucra în raioanele țării. Fiecare raion, pe langa capacitățile existente ale asistenței medicale primare, au primit suplimentar glucometre pentru a merge în satele fără medici de familie și a organiza acest test, pentru a crește accesul populației la servicii de screening.
În această zi, președintele Asociației ProDiab, dl. Boris Golovin, împreună cu ministra Silvia Radu vor participa la o conferință de presă organizată în incinta Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale la ora 10.00.
Ne bucurăm de suportul studenților mediciniști. Studenții Centrului de Excelență ”Raisa Pacalo” și studenți ai Universității de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu” vor organiza flashmob-uri cu genericul ”Diabetul îngrijorează fiecare familie” la ora 8.45 (str. N.Testemițanu 28), ora 10.30 (str. V.Alexandri 2), ora 13.00 (blv. Stefan cel Mare 165), ora 14.00 (scuarul Catedralei).
Asociația ProDiab, fiind memdru al Federației Internaționale de Diabet, v-a participa, în premieră la Marșul Mondial pentru Diabet, care va avea loc concomitent, pe data de 14 noiembrie, în multe țări ale lumii. Circa 500 de persoane vor susține Asociația ProDiab și vor participa la acest eveniment, care v-a avea loc în intervalul orelor 14.00-14.30 pe strada pietonală a capitalei (str. E. Doga).
Asociația ProDiab, beneficiind de suportului financiar din partea Fondației Mondiale de Diabet, a publicat un număr vast de materiale informațiale despre diabetul zaharat, riscurile apariției acestei maladii și managementul corect al simptomelor pentru evitarea complicațiilor; diabetul în perioada sarcinii și ghid pentru părinții copiilor cu diabet. Aceste materiale au fost repartizate în toate raioanele țării și diseminate în populație, către grupurile-țintă. Până la 70 la sută din cazurile de diabet zaharat de tip 2 ar putea fi prevenite, prin adoptarea unui stil de viață sănătos. Pentru aceasta este necesar de informat activ populația despre riscurile dezvoltării diabetului și profilaxia complicațiilor bolii.
Amintim că Federația Internațională de Diabet a anunțat tema ”Familia și Diabetul” ca genericul pentru Ziua Mondială de Luptă cu Diabetul pentru anul 2018 și 2019. Această campanie are ca scop creșterea gradului de conștientizare a impactului pe care îl are diabetul zaharat asupra familiei și să susțină persoanele afectate de această boală; precum și să promoveze rolul familiei în managementul, îngrijirea, educarea și prevenirea diabetului.
Peste 425 de milioane de persoane în lume trăiesc în prezent cu diabet zaharat. Marea parte din aceste cazuri sunt cele de diabet de tip 2 care este, în mare măsură, posibil de prevenit prin activitate fizică regulată, o dietă echilibrată și sănătoasă și promovarea unor medii de viață sănătoase. Familiile au un rol esențial în abordarea factorilor de risc modificabili pentru diabetul de tip 2 și trebuie să fie asigurate cu educația, resursele și mediile adecvate pentru a trăi un stil de viață sănătos.
În Republica Moldova numărul persoanelor înregistrate cu diabet zaharat de tip 2 este de circa 100 mii pacienți, însă, reieșind din estimările specialiștilor, acest număr este mult mai mare, incluzând persoanele care nu cunosc că suferă de această boală și se adresează mult prea târziu către specialiști, atunci când apar deja schimbări ireversibile. Diabetul nu doare, se dezvoltă încet, de aceea trebuie depistat la timp!
Fiecare a doua persoană care trăiește în prezent cu diabet este nediagnosticată la timp. Diagnosticul și tratamentul precoce sunt momentele esențiale pentru prevenirea complicațiilor diabetului zaharat și obținerea unor rezultate sănătoase. Toate familiile sunt potențial afectate de povara diabetului și conștientizarea semnelor, simptomele și factorilor de risc ai diabetului sunt vitale pentru a ajuta la detectarea acestei maladii cât mai devreme posibil.
Diabetul poate induce familiile în sărăcie. Gestionarea eficientă a diabetului zaharat necesită tratament zilnic, monitorizarea regulată, o dietă sănătoasă, stilul de viață corect și educația continuă. În multe țări, costul insulinei, injectarea și monitorizarea zilnică poate consuma jumătate din venitul disponibil al familiei, iar accesul regular la medicamentele esențiale în diabetul zaharat nu este posibil pentru toți.
Îmbunătățirea accesului la serviciile și medicamentele pentru diabet este, prin urmare, o măsură urgentă pentru a evita creșterea costurilor pentru individ și pentru familie, care au impact direct asupra rezultatelor din domeniul sănătății.
Mai puțin de 1 din 4 membri ai familiei au acces la programe de educație pentru diabet. Suportul familial oferit în îngrijirea persoanelor cu diabet zaharat s-a dovedit a avea un efect substanțial în îmbunătățirea sănătății acestor persoane. Prin urmare, este important de asigurat în continuu educația de auto-îngrijire pentru pacienții cu diabet și sprijinul accesibil familiilor pentru a reduce impactul emoțional al bolii care poate avea un rezultat negativ asupra calităii vieții oamenilor.