Legătură surprinzătoare între diabet şi creier
- ŞTIRI
- sâmbătă, 14 iunie 2014
Diabetul zaharat de tip 2 este asociat cu degenerarea cerebrala, se arata intr-o cercetare recenta.
Se stie ca diabetul de tip 2 are un efect advers asupra creierului, insa acum s-a demonstrat ca aceasta boala este asociata cu pierderea materiei cenusii, anunta Fox News.
Cu ajutorul imagisticii prin rezonanta magnetica (IRM), cercetatorii de la Universitatea din Pennsylvania au analizat creierul a 614 persoane cu varsta medie de 62 de ani, toate diagnosticate cu diabet zaharat in urma cu zece ani. S-a observat ca diabetul este asociat cu o mare pierdere a tesutului cerebral, manifestata printr-o atrofiere cerebrala.
Ca marime a volumului materiei cenusii, creierul unei persoane care a avut diabet timp de zece ani pare mai batran cu doi ani decat cel al unei persoane care nu are aceasta boala.
Specialistii au constatat ca cea mai mare reducere a volumului este la nivelul materiei cenusii, unde se afla neuronii. Contractarea materiei cenusii este adesea asociata cu inceperea procesului neurodegenerativ. Si cum se stie ca persoanele cu diabet au un risc mai mare de a face boala Alzheimer, cercetarea arata ca este posibil ca schimbarile cognitive sa fie asociate cu neurodegenerescenta.
„Acest lucru nu inseamna ca toti oamenii cu diabet vor face Alzheimer, insa multi dintre ei vor avea probleme cognitive la batranete”, afirma dr. R. Nick Bryan, coordonatorul studiului.