PRODIAB Asociaţia Diabeticilor din Republica Moldova

Dacă suntem stresați la locul de muncă, șansele să facem diabet sunt mai mari !

  • duminică, 21 ianuarie 2018

Angajaţii care se confruntă cu o creştere a nivelului de stres la locul de muncă au un risc mai mare de îmbolnăvire, în timp, de diabet, în comparaţie cu ceilalţi lucrători, conform rezultatelor unui studiu recent, citat de Reuters.

Oamenii de ştiinţă au analizat date prelevate de la 3.730 de muncitori din industria petrolieră din China. La începutul studiului, niciunul dintre aceştia nu fusese diagnosticat cu diabet.

După de 12 ani de monitorizare, angajaţii care au îndeplinit sarcini stresante la locul de muncă au prezentat un risc cu 57% mai mare de a dezvolta diabet, a raportat echipa de cercetători în jurnalul Diabetes Care.

În acelaşi timp, angajaţii care au cunoscut un declin al resurselor de susţinere, precum suportul prietenilor ori familiei, sau al timpului pentru activităţi recreaţionale, au prezentat un risc cu 68% mai ridicat de a dezvolta diabet.

”Schimbările majore la serviciu ne pot afecta riscul de îmbolnăvire de diabet”, a comentat Mika Kivimaki, om de ştiinţă în cadrul University College London din Marea Britanie, care nu a luat parte la acest studiu. ”De aceea, este importantă menţinerea unui stil de viaţă sănătos şi a unei greutăţi corporale corespunzătoare, chiar şi în perioade agitate la locul de muncă”, a adăugat Kivimaki prin email pentru sursa citată.

În cadrul cercetării, Yulong Lian de la Universitatea Medicală Xinjiang şi colegii săi nu au raportat cifra exactă a angajaţilor care s-au îmbolnăvit de diabet şi nu au răspuns solicitărilor de a comenta rezultatele studiului, menţionează Reuters.

La nivel global, aproape unul din zece adulţi aveau diabet în 2014, această afecţiune putând deveni a şaptea cauză de deces până în 2030, conform estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Multe dintre aceste persoane erau diagnosticate cu diabet de tipul 2, asociat cu obezitatea şi îmbătrânirea, boală ce se declanşează când organismul nu poate utiliza în mod corespunzător sau nu poate produce o cantitate suficientă de insulină pentru a transforma zahărul din sânge în energie. În cazul în care nu este tratată, afecţiunea poate duce la afectarea nervilor, amputaţii, boli cardiace şi accidente vasculare cerebrale.

Concluziile acestui studiu se adaugă dovezilor ştiinţifice potrivit cărora stresul poate juca un rol-cheie în apariţia diabetului şi sugerează că este necesară acordarea unei atenţii sporite rolului specific jucat de stres la locul de muncă, după cum a declarat dr. Pouran Faghri, director al Centrului pentru Sănătatea Mediului şi Promovarea Sănătăţii în cadrul Universităţii Connecticut, Statele Unite.

”Stresul a fost asociat cu probleme comportamentale precum mâncatul compulsiv, consumul în exces de grăsimi şi alimente bogate caloric, obiceiuri alimentare nesănătoase şi sedentarism. Există de asemenea o asociere cu reducerea calităţii somnului şi tulburări psihice precum depresie, anxietate, sentimente de nesiguranţă şi de neputinţă şi stimă de sine scăzută”, a declarat Faghri, care nu a fost implicat în acest studiu. ”Astfel de schimbări comportamentale vor duce la obezitate şi la apariţia diabetului de tip 2”, a subliniat acesta.

Sursa: www.monitorulcj.ro