PRODIAB Asociaţia Diabeticilor din Republica Moldova

Antrenamentul intens şi de scurtă durată reduce riscul de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2 !

  • miercuri, 23 august 2017

Antrenamentul împărţit în perioade de efort intense şi de scurtă durată (HIIT) este o modalitate eficientă de reducere a riscului de a dezvolta diabet zaharat de tip 2, indiferent de nivelul de rezistenţă la insulină. Rezistenţa la insulină este un semnal de alarmă pentru diabetul zaharat de tip 2.

Pacienţii cu risc de diabet zaharat de tip 2 sunt deseori rugaţi să facă exerciţii, dar exerciţiile fizice nu ajută pe fiecare pacient în mod egal. Pentru a investiga această variabilitate, un eşantion de femei a fost împărţit în funcţie de nivelurile lor de rezistenţă la insulină (mai mic / mai mare) şi toate au făcut regulat antrenament fizic de intensitate mare. Rezistenţa la insulină este un semnal de alarmă pentru diabet zaharat, cine prezintă această afecţiune având şanse mari să facă diabet, dacă nu-şi schimbă stilul de viaţă.

Antrenamentul a îmbunătăţit, în general, toate măsurătorile testate pentru sănătatea cardiometabolică. Femeile cu rezistenţă mai mare la insulină au observat adesea îmbunătăţiri ale analizelor privind cantitatea de glucoză şi insulină din sânge, conform unui studiu realizat de cercetători de la Universiatea Los Lagos (Chile), Universitatea Rosario (Colombia), Departamentul de Ştiinţe Medicale din cadrul Universităţii din Navarra (Spania) şi Institutul de Sănătate Carlos III din Pamplona (Spania) şi citat de Science Daily.

Rezistenţa la insulină  

Un nou studiu publicat în revista „Frontiers in Physiology” sugerează că HIIT (High Intensity Interval Training, adică antrenamentul pe intervale de înaltă intensitate, care are la baza ideea că eforturile intense, dar scurte ca durată, pot aduce mai multe beneficii decât efortul susţinut, de lungă durată) este o modalitate eficientă de reducere a riscului oamenilor de a dezvolta diabet zaharat de tip 2, indiferent de nivelul lor de rezistenţă la insulină (un semnal esenţial de avertizare pentru diabet).

Rezistenţa la insulină înseamnă că organismul nu mai răspunde adecvat la insulina din sânge. Insulina este un hormon secretat de pancreas după mese şi a cărui funcţie este scăderea glicemiei (zahărului din sânge). Sub acţiunea insulinei, glucoza este introdusă din sânge în muşchi şi ficat (sub forma de glicogen) şi în celulele adipoase (sub forma de grăsime). Atunci când există rezistenţă la insulină, pancreasul trebuie să producă o cantitate mai mare de insulină pentru a menţine glicemia normală. Aceasta va duce la dislipidemie (trigliceride mărite, colesterol “bun” scăzut), creşterea tensiunii arteriale, obezitate şi poate duce la diabet zaharat de tip 2.

Pentru a opri acest lucru, pacienţii cu factori de risc cum ar fi rezistenţa crescută la insulină cunoscută sunt adesea rugaţi să practice activitate fizică, dar aceasta nu funcţionează la fel de bine pentru toată lumea.

 Antrenemente de anduranţă sau de mare intensitate?  

Această diferenţă de răspuns la exerciţiu este bine cunoscută, dar a fost, de obicei, investigată la persoanele supuse unor programe tradiţionale de exerciţii de anduranţă. Antrenamentul pe intervale de înaltă intensitate (HIIT), o alternativă mai recentă la aceste programe de exerciţii fizice, este mai eficient din punct de vedere al timpului şi s-a dovedit că îmbunătăţeşte indicatori ai sănătăţii şi în alte grupuri.

Profesorul Mikel Izquierdo, de la Universitatea Navarra, şi echipa sa au încercat să afle dacă un program de antrenament HIIT ar putea ajuta pacienţii, indiferent de nivelul de rezisenţă la insulină, să reducă nivelul de insulină şi de glucoză din sânge şi să scadă riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2.

Au fost, de asemenea, monitorizate şi greutatea, tensiunea arterială şi circumferinţa taliei, care sunt asociate cu alte boli cardiometabolice, cum ar fi hipertensiunea arterială. Scopul echipei a fost de a găsi o modalitate eficientă de reducere a riscului oamenilor de a dezvolta boli cardiometabolice în viitor şi de a determina ce persoane vor beneficia cel mai mult de diferite programe de exerciţii.

Patruzeci de femei adulte sedentare cu risc de diabet zaharat de tip 2 au practicat timp de 10 săptămâni antrenamente de tip HIIT. Femeile au fost împărţite în două grupuri pe baza nivelului lor de rezistenţă la insulină şi au fost comparate diferenţele dintre răspunsurile lor la programul de exerciţii. În general, programul HIIT a adus schimbări pozitive în ceea ce priveşte valorile de sănătate cardiometabolice. Mai multe femei din grupul cu risc mai mare au văzut beneficii din programul de exerciţii fizice, mai ales atunci când vorbim despre tensiune arterială şi nivelurile de glucoză şi insulină din sângele lor. Femeile din ambele grupuri au scăzut în greutatea şi li s-a redus procentul de grăsime din corp.

Bazat pe aceasta, autorii sugereaza că antrenamentul de tip HIIT este un program de exercitii promiţător care oferă multor oameni o sansă de a-şi îmbunătăţi sănătatea cardiometabolică şi de a evita diabetul de tip 2.

Sursa:www.adevarul.ro