Fibrele fermentabile din alimentaţie pot stopa dezvoltarea diabetului de tip 1!
- ŞTIRI
- miercuri, 5 aprilie 2017
O alimentaţie care sporeşte cantitatea de bacterii bune din stomac poate reprezenta un factor decisiv pentru reducerea riscului de diabet, potrivit unui studiu realizat în Australia, informează Xinhua.
O echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea Monash din Melbourne a descoperit pentru prima dată că o alimentaţie bogată în fibre fermentabile a stopat dezvoltarea diabetului de tip 1 în cazul şoarecilor. Fibrele au fost administrate şoarecilor sub formă de pudră presărată pe hrana lor obişnuită, iar metoda urmează să fie testată şi pe oameni.
Amidonul din alimentaţie este descompus de bacteriile din stomac pentru a produce acetat şi butirat, acizi graşi cu lanţ scurt care reprezintă un factor-cheie pentru menţinerea sănătăţii sistemului imunitar. „Credem că metaboliţii au efecte antiinflamatorii şi că au un rol remarcabil în fiecare afecţiune importantă — boli cardiovasculare, alergii alimentare, boală inflamatorie cronică a intestinului şi astm”, a declarat conducătorul studiului, Charles Mackay, pentru News Limited.
Mackay a testat dieta creată de Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) pe şoareci care dezvoltaseră deja diabet. „Chiar şi aşa am reuşit să protejăm şoarecii de izbucnirea diabetului”, a precizat acesta. „Ar fi uimitor dacă s-ar adeveri şi în cazul oamenilor”, a mai spus el.
Cercetătorul a precizat că doar printr-o alimentaţie sănătoasă nu se pot obţine aceleaşi rezultate precum cele obţinute după utilizarea pudrei. „Nu poate fi replicat (rezultatul — n.r.) doar prin consumul unei cantităţi mari de fructe şi legume”, a adăugat Mackay. „Este un supliment care poate fi presărat pe hrană şi care poate oferi un aport enorm de acetat sau de butirat, ori ambele. Ar putea fi un mod extraordinar de a reda sănătatea intestinelor şi de a preveni aceste boli inflamatorii”, a completat cercetătorul.
Sursa: www.monitoruldegalati.ro