Ai o siluetă de tip „măr“? Atenţie! Studiile arată că forma corpului şi nu măsura hainelor determină riscul de diabet zaharat şi boli de inimă !
- ŞTIRI
- miercuri, 22 februarie 2017
Un studiu desfăşurat pe 430.000 de persoane arată că silueta de tip „măr“, adică cea în care nu există nicio diferenţă între bust şi talie, predispune la diabet, în timp ce persoanele cu siluetă de tip „pară“ au o sănătate mai bună.
Cercetarea ar putea avea ca efect introducerea unei noi metode de screening pentru depistarea riscurilor de sănătate prin luarea în considerare a raportului dintre talie şi şolduri.
Silueta de tip „pară“ presupune o talie bine definită şi şolduri generoase. Ani de-a rândul, acest tip de siluetă a fost asociat cu o sănătate mai bună. Acum, pentru prima dată oamenii de ştiinţă au descoperit o legătură cauzală între forma siluetei de tip „măr“ şi bolile coronariene, precum şi diabet de tip 2, boli legate de existenţa obezităţii.
Problema cu acest tip de siluetă „măr“ ar fi aceea că persoanele care au moştenit-o sunt mai predispuse de a dezvolta la anii maturităţii boli de inimă şi diabet, întrucât tind să depoziteze grăsimea acumulată în jurul taliei. Acest tip de acumulare este foarte periculoasă, cu atât mai mult cu cât, există şi un tip de grăsime care nu se vede şi care afectează organele interne vitale, precum inima, ficatul şi pancreasul.
Organismul gras începe să producă hormoni şi alţi produşi chimici care determină variaţii ale tensiunii arteriale, ale colesterolului şi al nivelului de zahăr din sânge, care sunt controlate de insulină. Prin urmare, creşte riscul de a dezvolta tot felul de probleme de sănătate, inclusiv boli de inimă, diabet, şi atacuri cerebrale sau de cord. Obezitatea este una dintre cauzele care duce la apariţia diabetului de tip 2 şi a bolilor coronariene.
În cazul siluetei de tip „pară“ însă aceste depozite de grăsime sunt mai puţin periculoase. Dr. Sekar Kathiresan, de la General Hospital Massachusetts din Boston, a explicat că rezultatele studiului permit câteva concluzii clare, cea mai importantă fiind aceea că raportul bust-talie poate fi un biomarker cu ajutorul cărora pot fi dezvoltate soluţii de prevenire a diabetului zaharat şi a bolilor de inimă.
Studiul a avut în vedere datele combinate ale unor studii făcute între anii 2007 şi 2015 pe 434.140 de participanţi.
Sursa: www.adevarul.ro