PRODIAB Asociaţia Diabeticilor din Republica Moldova

Condimente şi ierburi aromatice, bune în diabet

  • vineri, 15 iulie 2016

Menținerea unui nivel normal al glicemiei în cazul celor diagnosticați cu diabet zaharat este necesar pentru păstrarea sănătății generale. Dieta are rolul ei, la fel și sportul, renunțarea la fumat și reducerea greutății corporale. Unele condimente sau ierburi aromatice pot reduce glicemia și ameliora simptomele specifice acestei afecțiuni.

Busuiocul

Una dintre ierburile aromatice folosite cu succes pentru scăderea nivelului de glucoză din sânge este busuiocul. Are puterea de a reduce cu circa 7% nivelul glicemiei de după masă și cu 17% al nivelului de glucoză din sânge măsurat între mese.

Ghimbirul

Rădăcina de ghimbir are proprietăți antidiabetice, hipolipidice și antioxidative, ceea ce-l face un aliat în controlul nivelului de zahăr din sânge.

Ghimbirul poate să îmbunătățească și sensibilitatea la insulină, la fel cum are efect în reducerea stresului oxidativ, dezechilibru corelat cu boli ca diabetul.

Mai mult, scade nivelul colesterolului „rău” și e de ajutor în diete. Un studiu apărut recent a arătat că ghimbirul este util în diabetul de tip 2, dacă timp de 2 luni, se iau zilnic 2-3 capsule cu pulbere sau 2-3 căni de ceai de ghimbir.

Usturoiul

Diabeticii pot adăuga fără probleme usturoi în mâncăruri, acționând ca antidiabetic și hipolipidic.

Conține compuși cu sulf care protejează corpul de procesul oxidativ și de creștere nivelului de colesterol. Suplimentarea usturoiului în dietă scade nivelul glicemiei în cazul celor care suferă de diabet de tip 2.

Potrivit unui studiu apărut în publicația americană „Jurnalul de Diabet și Boli Metabolice”, specialiștii recomandă consumarea a 2-3 căței de usturoi în stare proaspătă, zilnic, pe stomacul gol sau adăugarea lor în diverse preparate culinare.

Știai că…

Usturoiul este unul dintre condimentele care trebuie consumate proaspete? Acesta este sfatul fizicianului Suzanna Zick, cercetător la Universitatea de Sănătate din Michigan.

Conform cercetătorilor sale, usturoiul scade tensiunea, colesterolul şi nivelul de trigliceride cu aproximativ 10%. Totodată, este şi un antibiotic natural datorită unei substanţe numită alicină, răspunzătoare şi pentru respiraţia neplăcută.

Scorțișoara

În compoziția scorțișoarei intră compuși bioactivi care scad nivelul de glucoză din sânge, fiind benefică în dieta persoanelor diagnosticate cu diabet de tip 2. Poți pune o jumătate de linguriță pe zi în ceai sau în iaurt.

Sursa: romaniatv.net