PRODIAB Asociaţia Diabeticilor din Republica Moldova

Inhalatorul cu insulină – o nouă alternativă în terapia diabetului zaharat

FDA a aprobat un nou inhalator cu insulină, ce poate fi utilizat în tratamentul diabetului zaharat.
Inhalatorul, fabricat în California, folosește o pudră uscată care poate fi inspirată și controlează nivelul de insulină din organism. Acesta a fost conceput nu ca un înlocuitor al insulinei de lungă durată, ci ca o alternativă a celei de scurtă durată, administrată înainte de luarea mesei. De această opțiune pot beneficia atât persoanele cu diabet zaharat de tip 1, cât și cele cu diabet zaharat tip 2, dar care necesită administrarea insulinei înainte de masă.
Beneficiile inhalatorului
  • Scade riscul de hipoglicemie. Timpul de debut este de la 12 până la 15 minute și este eliberată complet din organism în 180 de minute.
  • Este nedureros, comod și eficient. Odată inhalată, insulina este eliberată în plămâni, apoi în căile respiratorii mici, ceea ce facilitează mobilizarea rapidă a insulinei în circuitul sanguin.
  • Codificarea color asigură identificarea rapidă a dozelor. Blisterele cu insulină de 4 unități sunt colorate în albastru, cele de 8 unități – în verde, de 12 unități – în galben. Colorarea blisterelor reduce din posibilitatea apariției erorilor.
  • Blisterele și dispozitivul de inhalare sunt mici și compacte. Ambele pot încăpea cu ușurință în buzunarul sau poșeta dvs.
De reținut:
Insulina-pulbere funcționează cel mai bine atunci când este inhalată la începutul mesei.
Pulberea poate provoca tuse ușoară, dar câteva înghițituri de apă va ameliora problema.
Ca și în cazul oricărui alt tip de insulină, va trebui să monitorizați regulat glicemia.
Hipoglicemia este cea mai frecventă reacție adversă pentru orice tip de insulină, inclusiv pentru insulina-pulbere din inhalator.
Acest medicament nu este recomandat persoanelor cu probleme pulmonare cronice și fumătorilor. Înainte de a începe utilizarea inhalatorului, este necesară efectuarea unui examen fizic și unui test special a funcției pulmonare, pentru a identifica prezența unor boli pulmonare. Trebuie să discutați cu medicul dvs. dacă acest tip de tratament este potrivit pentru dvs.
Sursa: endocrinologie.md