PRODIAB Asociaţia Diabeticilor din Republica Moldova

Aceste obiceiuri cresc riscul de a face diabet !

Diabetul zaharat de tip 2 a înregistrat o creștere alarmantă în rândul populației tinere, cauza principală fiind stilul de viață dezorganizat și mâncarea nesănătoasă aleasă în detrimentul unei diete echilibrate.

În timp ce diabetul zaharat de tip 1 se manifestă cu precădere la persoanele care au predispoziție spre boală, cel de tip 2 este cauzat, în deosebi, de obiceiurile cotidiene ale pacienților, 80% dintre ei fiind supraponderali.Iată care sunt cele mai frecvente obiceiuri zilnice care pot declanșa diabetul.

1. Obișnuiești să amâni alarma

Oricine și-ar dori să mai doarmă puțin dimineața. Însă, cercetătorii au descoperit că cei care obișnuiesc să doarmă mai mult, prezintă un risc mai ridicat de îmbolnăvire de diabet. Este destul de greu de stabilit de cât somn are nevoie o persoană, fiindcă depinde de niște parametric care diferă de la o persoană la alta (de tipul de activitate desfășurat zilnic, de vârstă, de stilul de viață etc). Totuși, liniile directoare spun că, pentru adulții între 26 și 64 de ani, 7-9 ore de somn sunt suficiente.

2. Pui zahăr în ceai

Zahărul este adesea principal cauză a diabetului de tip 2, deoarece este bogat în calorii și poate duce la îngrășare. Experții recomandă maxim cinci lingurițe de zahăr pe zi, pentru toate produsele alimentare și băuturile consumate. Asta înseamnă că dacă bei un pahar de cola nu mai ai voie să mănânci sau să bei nimic altceva îndulcit.

3. Adaugi sare la cină

Sarea poate contribui la declanșarea diabetului prin creșterea tensiunii arteriale. Aportul de sare al unui adult nu ar trebui să fie mai mare de 6g, ceea ce înseamnă maxim o linguriță pe zi. Dar mai trebuie să ții cont și de faptul că cele mai multe alimente conțin deja sare.

4. Mănânci din farfuriile copiilor

Poate fi tentant să mănânci și ce a rămas în farfuriile copiilor la cină. Majoritatea mamelor face asta. Nu uita, însă, că obezitatea este principala cauză a diabetului zaharat de tip 2. Încercă să te menții pe poziții, când vine vorba de porții, și consumă atât cât ți-ai propus.

5. Amâni mersul la sală

Întotdeauna „mâine” este de preferat, în locul lui „acum”. Totuși, amintește-ți că exercițiile fizice regulate pot reduce semnificativ riscul de a dezvolta diabet zaharat.Pentru adulții sănătoși se recomandă cel puțin 150 de minute de activitate moderată pe săptămână, cum ar fi aerobic sau mersul pe jos, ori un minim de 15 minute pe zi de exerciții mai viguroase, cum ar fi înotul sau exercițiile cardio.

Sursa: www.romaniatv.net