PRODIAB Asociaţia Diabeticilor din Republica Moldova

Legatura dintre hormonul somnului și diabet – studiu.

Un nivel scăzut al melatoninei, hormonul care favorizează somnul, este legat de un risc crescut de diabet de tip 2, potrivit unui studiu publicat  în „Journal of the American Medical Association.

„Este pentru prima dată cînd se constată o legătură între secreția nocturnă de melatonină și riscul de diabet de tip 2”, subliniază medicul Ciaran McMullan, cercetator la Brigham and Women’s Hospital din Boston, unul dintre autorii acestui studiu, potrivit NBC news.

Nivelul de melatonină, produsă de creier în special în timpul somnului, este mai mare în timpul nopții, ceea ce permite reglarea ritmului circadian (ritmul biologic intern al organismului pe o durată de 24 de ore).

În prima etapa a acestui studiu, cercetatorii au inclus 370 de femei, de aceeași vîrstă și aceeași rasă, care fuseseră diagnosticate cu diabet de tip 2 și alte 370 de femei care nu sufereau de această boală. Ei au constatat că participantele diabetice aveau un nivel scăzut de melatonina în timpul nopții, comparativ cu grupul sănătos.

Apoi, au fost urmărite timp de 12 luni femei dintre care inițial niciuna nu suferea de diabet zaharat. Cele care au dezvoltat aceasta afecțiune pe parcursul studiului au avut niveluri scăzute ale melatoninei nocturne.

Prin studierea datelor obținute, cercetătorii au tras concluzia că nivelurile scăzute ale melatoninei nocturne dublează riscul de diabet, comparativ cu nivelurile ridicate ale acestui hormon.

Această legatură a fost confirmată, după ce au fost luați în considerare și alți factori favorizanți ai diabetului, cum ar fi obezitatea, antecedentele familiale sau cei care țin de stilul de viață (regim alimentar, practicarea exercițiilor fizice, fumatul și durata somnului).

Secreția de melatonina a variat foarte mult la participantele la acest studiu, independent de durata somnului, cele mai ridicate niveluri fiind de cinci ori mai mari decît cele mai scăzute. Sensibilitatea la insulinaă – hormonul care controlează nivelul de zahăr în sînge – a fost mai ridicată la femeile care au prezentat niveluri crescute ale melatoninei.

Autorii acestui studiu și-au exprimat speranța că: „cercetările lor vor conduce la alte studii care vor pune în evidență efectele secreției de melatonină în organism și rolul acestui hormon în metabolismul glucozei.

Cercetări suplimentare sunt necesare înainte de a recomanda suplimente de melatonină ca mijloc de prevenție a diabetului de tip 2 sau pentru ameliorarea sănătății celor cu un nivel ridicat al zahărului în sînge”, au spus cercetătorii.

Sursa: www.ziare.com