Diabet diagnosticat după 40 de ani? Iată care sunt riscurile
- ŞTIRI
- marţi, 14 aprilie 2015
Persoanele diagnosticate cu diabet şi tulburări ale tensiunii arteriale între 40 şi 64 de ani au un risc mai mare de reducere a masei cerebrale odată cu înaintarea în vârstă, ceea ce ar putea declanşa probleme cognitive şi de memorie, au descoperit cercetătorii americani, informează dailymail.co.uk, citat de Mediafax.
„În principiu, dacă putem preveni sau controla diabetul şi tensiunea arterială la persoanele de vârstă mijlocie, putem preveni sau amâna deteriorarea creierului, care se produce câteva decenii mai târziu şi provoacă probleme cognitive şi de memorie, precum şi demenţă”, a declarat Rosebud Roberts, autorul studiului, de la Mayo Clinic, din Rochester, Minnesota.
În vederea acestui studiu, publicat online în revista Neurology, Rosebud Roberts a evaluat capacitatea cognitivă şi de memorare a peste 1.400 de persoane, cu vârsta medie de 80 de ani.
Participanţii fie nu aveau probleme cognitive şi de memorare, fie aveau probleme moderate (cunoscute sub denumirea de afecţiuni cognitive moderate).
Creierul acestora a fost scanat pentru detectarea markerilor cerebrali care să indice afecţiuni specifice care ar fi putut preceda apariţia demenţei.
Istoricul medical al participanţilor a fost, de asemenea, revăzut pentru a se stabili dacă aceştia fuseseră diagnosticaţi cu diabet sau probleme de tensiune arterială la vârstă mijlocie sau mai târziu.
În privinţa diabetului, 72 de persoane au fost diagnosticate cu această afecţiune la vârsta mijlocie, 142 de persoane la bătrâneţe, iar 1.192 de persoane nu au avut deloc diabet.
În privinţa tensiunii arteriale, 449 de persoane erau afectate la vârsta mijlocie, 448 de persoane la bătrâneţe, iar 369 dintre participanţii la studiu nu aveau probleme cu tensiunea arterială.
În comparaţie cu persoanele care nu aveau diabet, participanţii la studiu care s-au îmbolnăvit de diabet între 40 şi 64 de ani aveau un volum al creierului cu 2,9% mai mic decât media.
În regiunea hippocampusului, volumul creierului era cu 4% mai redus. De asemenea, aceste persoane aveau un risc de două ori mai mare să dezvolte probleme cognitive şi de memorie.
Spre deosebire de persoanele care nu aveau probleme cu tensiunea arterială, subiecţii care sufereau de aceste boli se confruntau cu un risc de două ori mai mare de a avea leziuni în anumite regiuni ale creierului.
„În general, descoperirile noastre sugerează că efectele acestor boli asupra creierului se dezvoltă timp de mai multe decenii (…) şi cauzează simptome ce afectează memoria şi alte capacităţi cognitive. Mai ales diabetul are efecte adverse, indiferent de vârsta la care se dezvoltă”, a afirmat Rosebud Roberts.
Sursa: www.csid.ro