Diabetul si viitoarea mamică -7 Sfaturi utile
- ŞTIRI
- duminică, 15 martie 2015
Daca o femeie care are diabet isi tine glicemia sub control inainte si in timpul sarcinii poate reduce sansele ca aceasta sa aiba un copil cu afectiuni congenitale. Controland glicemia, sansele ca femeia sa dezvolte probleme obisnuite care apar odata cu diabetul sau ca acestea sa se agraveze se imputineaza.
Pasii pe care femeile ii pot urma in timpul sarcinii pentru a preveni problemele sunt urmatorii:
1. Planul de sarcina
Inainte de a ramane insarcinata, consultati doctorul. Doctorul trebuie sa vada ce efecte a avut diabetul asupra corpului dvs. deja, sa vorbeasca cu dvs. despre controlarea glicemiei, schimbarea medicamentelor (daca e necesar) si sa va planifice controale frecvente. Daca sunteti supraponderala, doctorul va va recomanda sa pierdeti din greutate inainte de a ramane insarcinata, ca masura a controlarii glicemiei.
2. Consultati medicul din timp si des
In timpul sarcinii, o femeie cu diabet are nevoie sa vada un doctor mai des decat o femei fara diabet. Impreuna, dvs. si doctorul puteti preveni problemele din timp.
3. Mancati alimente sanatoase
Mancati mancare sanatoasa apartinand dietei persoanelor cu diabet. Un nutritionist va poate ajuta sa creeati o dieta sanatoasa. Un nutritionist va poate ajuta, de asemenea, sa va controlati glicemia in timpul sarcinii.
4. Faceti miscare regulat
Exercitiile fizice sunt un alt mod prin care va puteti controla glicemia. Dupa ce va consultati cu doctorul dv., puteti face exercitii fizice inainte, in timpul si dupa sarcina. Faceti minim 30 de minute de exercitii de o intensitate moderata cel putin 5 zile pe saptamana (mersul pe jos, inotul sau joaca activa cu copiii sunt indicate).
5. Luati medicamentele si insulina asa cum vi s-au prescris
Daca doctorul va prescrie medicamente sau insulina, luati-le pentru a tine glicemia sub control.
6. Controlati-va si tratati hipoglicemia repede
Uneori controlarea valorilor glicemiei, poate duce la hipoglicemie. Daca luati medicamente pentru diabet sau insulina este bine sa aveti mereu la indemana o sursa de zahar precum bomboanele sau tabletele de glucoza. Deasemea este bine sa va invatati prietenii sau familia cum sa va ajute in cazul unei crize de hipoglicemie.
7. Monitorizati-va glicemia mai des
Deoarece necesitatea de energie a corpului e intr-o continua schimbare, glicemia se poate schimba foarte repede. Trebuie sa va verificati glicemia mai des, la recomandarea medicului. E important sa invatati ce sa mancati, cum sa faceti exercitiile fizice, ce cantitate de insulina sa luati, in functie de rezultatele testului de glicemie.
Sursa: www.desprecopii.com