ZAHARUL, OTRAVA DULCE
- ŞTIRI
- miercuri, 4 martie 2015
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) arată că zahărul reprezintă aproximativ 20% din alimentaţia zilelor noastre.
Medicii recomandă ca zahărul să reprezinte doar 5% din dietă. Mai mult, statisticile arată că în prezent se consumă cu 50% mai mult zahăr decât în urmă cu 30 de ani.
Zahărul nu se găsește doar în dulciurile și deserturile din comerț, ci în aproape toate alimentele procesate, începând de la hotdog la sosurile pentru salate sau sucuri. Specialiștii avertizează că un consum regulat de produse bogate în zahăr te poate îmbolnăvi.
Asociația Americană de Cardiologie recomandă ca aportul zilnic de zahăr să nu depășească mai mult de 100 de calorii pe zi (aproximativ şase lingurițe) pentru femei și 150 de calorii pe zi (aproximativ nouă lingurițe) pentru bărbați.
Iată câteva afecţiuni pe care le-ar putea provoca zahărul consumat în exces:
Obezitate:
Medicii spun că din ce în ce mai multe persoane se confruntă cu această problemă de sănătate. Studii recente arată că producătorii de produse alimentare procesate elimină grăsimea și adaugă foarte mult zahăr, pe post de înlocuitor. Când este consumat prea mult zahăr, organismul îl convertește în grăsime și îl stochează printr-un proces cunoscut sub numele de lipogeneză. Astfel, riști să devii obeză.
Există o serie de studii care dovedesc că zahărul adăugat (în toate formele sale) poate da dependență. Mai mult, studii recente dovedesc că zahărul este la fel de captivant sau mai captivant decât drogurile. Ce e mai rău este faptul că mulți copii au început să prezinte simptome ale diabetului zaharat de tip II într-un ritm alarmant. Acum 50 de ani, copii cu diabet zaharat de tip II erau o raritate.
Hipertensiunea:
Potrivit medicilor, excesul de zahăr duce la o hipersecreţie de insulină în sânge şi creşte tensiunea arterială, cauza principală a infarctului.
Colesterol ridicat:
Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că zahărul creşte colesterolul „rău”, HDL. Motivul este reprezentat de faptul că grăsimea de la nivelul ficatului se extinde destul rapid, iar corpul nu mai are capacitatea de a arde aceste depozite.
Alzheimer:
Medicii îi mai spun acestei boli şi diabet de tip 3. Alzheimer-ul, care apare la bătrâni, este o boală prin care creierul nu mai este capabil să folosească glucoza pe care o primeşte din alimentaţie, iar energia şi abilităţile cognitive sunt avariate. De aici şi pierderile de memorie. Potrivit specialiştilor, zahărul în exces ar putea provoca această boală.
Efect depresiv:
Deşi la început eşti euforică după ce consumi ceva dulce, pentru că eliberează rapid serotonina, hormonul fericirii, după aproximativ 30 de minute te vei simţi moleşită şi fără poftă de viaţă.
Ascuns sub alte denumiri
Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să reduci acest ingredient din alimentație și să eviți să cumperi produse procesate din comerț, pentru că pot să aibă zahăr adăugat. Zahărul se mai poate ascunde și sub denumirea de sucroză, maltoză, dextroză, galactoză, glucoză / fructoză, suc de fructe concentrat și sirop de porumb bogat în fructoză.
Înlocuitori recomandaţi
Există câteva produse naturale pe care le putem folosi ca înlocuitori de zahăr. Iată câteva exemple:
– Mierea de albine. Are un indice glicemic mediu şi se recomandă să o folosiţi la îndulcit ceaiuri sau alte băuturi când sunt calde şi nu fierbinţi, pentru că îşi pierde proprietăţile benefice pentru organism.
– Extractul de stevie. Există sub formă de pudră, granule sau lichidă. Este mai dulce decât zahărul alb şi nu afectează glicemia. Este recomandată şi pentru diabetici.
– Siropul de agave. Se obţine din seva plantei Agave. Ca şi stevia, o linguriţă din acest sirop este mult mai dulce decât zahărul şi nu are efecte asupra creşterii glicemiei. Este bogat în vitamine şi minerale.
– Siropul de arţar. Se extrage din siropul arţarului de zahăr. Pe lângă faptul că e un înlocuitor de zahăr, are efecte benefice asupra organismului şi nu creşte glicemia.
– Siropul de curmale. Este o alternativă la zahăr şi poate fi folosit şi la prepararea unor prăjituri. De asemenea, are efecte benefice asupra organismului pentru că are şi calciu, magneziu, potasiu sau fier.
Sursa: www.monitorulbt.ro