CELE 10 PORUNCI ALE BOLNAVILOR DE DIABET, PENTRU PREVENIREA APARIŢIEI PICIORULUI DIABETIC
- ŞTIRI
- luni, 2 februarie 2015
Piciorul diabetic constituie una din cele mai redutabile complicaţii în diabetul zaharat, care afectează grav calitatea vieţii. Amputaţia totală sau parţială a membrului afectat creează grave prejudicii funcţionale şi psihologice pacientului. Toate acestea solicită din partea bolnavilor cu diabet zaharat o mai atentă păstrare a normelor de igienă personală, o ingrijire medicală şi personală mai atente pentru a sesiza în timp util şi a interveni precoce în tratamentul piciorului diabetic.
Numai o echipă multidisciplinară antrenată, condusă de medicul diabetolog, din care rolul cel mai important îl are medicul de familie şi mai ales participarea bolnavului care trebuie tot timpul avertizat asupra pericolelor posibile, poate atinge obiectivele propuse: reducerea numărului de amputaţii (salvarea piciorului), pastrarea motilităţii si îmbunătaţirea calităţii vieţii.
De reținut cele 10 porunci (decalogul) pentru bolnavii diabetici pentru a preveni apariția piciorului diabetic:
1. Inspecţia zilnică a ambelor picioare, la nevoie folosind o oglindă sau ajutaţi de o altă persoană.
2. Spălarea zilnică şi cu atenţie a picioarelor.
3. Ștergerea cu grijă a picioarelor pentru ca spaţiul interdigital să nu rămână umed, ceea ce ar favoriza apariţia unei micoze (ciuperci).
4. Utilizarea de creme hidratante pentru îngrijirea picioarelor deoarece pielea uscară predispune la apariţia de fisuri care se pot uşor suprainfecta.
5. Unghiile se vor tăia drept şi nu foarte scurt şi se vor folosi pile pentru rotunjirea colţurilor.
6. Utilizarea de încălţăminte lejeră, adecvată, preferabil fără barete pentru a nu produce puncte de presiune sau eroziuni.
7. Utilizarea pantofilor noi se va face progresiv, pentru acomodare. Pacientul nu va umbla desculţ sau doar în ciorapi.
8. Utilizarea de ciorapi de bumbac, care absorb transpiraţia, lasă piciorul să se aerisească şi nu întreţin umezeala.
9. Pentru senzaţia de picioare reci se vor folosi numai medicamentele indicate de un medic şi nu se va recurge la modalităţi de încălzire cu obiecte calde (sticle, cărămizi etc) deoarece pacientul diabetic nu simte temperaturile mai ridicate şi apare riscul unor arsuri.
10. Dacă apar dureri la nivelul picioarelor sau, dimpotrivă, pacientul nu mai prezintă nicio sensibilitate chiar dacă stimulul există, dacă sunt remarcate diferite leziuni (ulceraţii, roşeaţă, vezicule, fisuri), deformări, hemoragii sau atrofii la nivelul musculaturii picioarelor, pacientul se va adresa imediat unui medic.
Sursa: www.ziaruldeiasi.ro