Diabetul de tip 2, mai frecvent în rândul persoanelor care lucrează în schimburi
- ŞTIRI
- joi, 8 ianuarie 2015
Diabetul de tip 2 este mai frecvent la persoanele care lucrează în schimburi, susţine un studiu internaţional realizat de cercetătorii de la universitate chineză, informează BBC.
Rezultatele cercetării realizate de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Huazhong de Ştiinţă şi Tehnologie din China a arătat că persoanele care lucrează în schimburi sunt cu 9% mai predispuse să facă diabet de tip 2. Un procent foarte ridicat este prezent în rândul populaţiei masculine, iar bărbaţii care lucrează în schimburi fiind cu 35% mai predispuşi faţă de cei care au program strict. De asemenea, pentru cei care schimbă turele de zi cu turele de noapte, riscul creşte cu 42%.
Studiul a fost publicat în revista Occupational and Environmental Medicine. Echipa de cercetători a explicat faptul că cel mai probabil întreruperea ceasului biologic afectează creşterea în greutate, hormonii şi somnul. Toate lucrurile enumerate ar putea face să crească riscul de diabet de tip 2.
„Persoanele care lucrează în schimburi ar trebui atenţionate asupra simptomelor de diabet pentru a putea preîntâmpina evoluţia acestei boli”, a afirmat profesorul Zuxun Lu, unul din autorii studiului, pentru BBC.
O cauză a apariţiei diabetului tip 2 este şi alimentaţia la ore nepotrivite, lucru prezent în rândul celor care lucreză în ture, mai ales al celor care lucrează noaptea.
Studiile anterioare efectuate în condiţii de laborator au demonstrat că a-i face pe oameni să doarmă la momentul nepotrivit din zi duce la apariţia unor etape timpurii ale diabetului de tip 2, în termen de câteva săptămâni. În studiu echipei de la universitatea chineză, care s-a bazat pe analiza datelor a 226.652 de persoane, a întărit idee legăturii strânse dintre întreruperea ceasului biologic şi apariţia diabetului zaharat de tip 2.
Printre afecţiunile la care sunt predispuşi cei care au acest tip de boală pot fi enumerate următoarele: orbire, creaşterea riscului de infarct miocardic şi de accident vascular cerebral, afectarea nervilor şi vaselor de sânge. În cazuri extreme, există şi riscul riscul ca un picior să fie amputat dacă diabetul 2 etse în fază avansată.
Sursa : http://adevarul.ro/