MITURI DESPRE DIABET …
- ŞTIRI
- marţi, 30 decembrie 2014
Dacă mănânc dulciuri, fac diabet?
Nu neapărat, nu există o relaţie directă între cele două. Dacă aveţi însă o dietă hipercalorică, bogată în grăsimi şi cu multe dulciuri concentrate, acest lucru vă face să creşteţi excesiv în greutate.
Dulciurile, mai ales cele rafinate, predispun la acumularea kilogramelor nedorite, iar riscul de a face diabet zaharat de tip 2 este mai mare în asociere cu obezitatea.
Aşadar, diabetul poate fi atât o tulburare alimentară, cât şi o tulburare a celor trei tipuri de metabolism (proteic, lipidic şi glucidic). În general, în cazul apariţiei diabetului, primul profil care se alterează este profilul lipidic, apoi cel glucidic, după care cel proteic.
Diabetul zaharat tip 2 nu se moşteneşte pe cale genetică?
GREŞIT.
Diabetul zaharat de tip 2 poate fi moştenit pe cale genetică, şansele de transmitere fiind mai mari pe cale paternă, dar cu toate acestea depinde mai mult de factorii de mediu decât de cei genetici. De regulă, preponderenţa de apariţie a diabetului, mai ales după vârsta de 40 de ani, este mult mai mare în cazul pacienţilor care au tatăl sau bunicul patern diabetic.
Dacă există doar la mamă sau pe linie maternală, preponderenţa este mai redusă, dar acest lucru nu înseamnă că nu poate apărea.
Diabetul zaharat de tip 2 apare pînă la vîrsta de 30 de ani ?
FALS.
Diabetul de tip 1 si diabetul de tip 2 sunt boli ce au caracteristici diferite, de la factorii care conduc la apariţia bolii, până la manifestarea ei.
Diabetul de tip 1 apare prin distrugerea sistemului autoimun, iar această forma de diabet se poate instala încă din copilărie, din fragedă pruncie, până la vârsta de 30-35 de ani.
Diabetul de tip 2 apare însă cu preponderenţă după vârsta de 40-45 de ani şi, în cele mai multe cazuri, este asociat cu o tulburare alimentară (ce conduce la acumularea excesului ponderal).
Faptul că am diabet nu are cum să îmi afecteze vederea ?
FALS.
Diabetul este disfuncţia întregului sistem vascular din organism şi, în general, afectează vasele mici de la nivelul organismului. Astfel, ochiul şi retina, în mod special, sunt primele afectate într-un diabet dezechilibrat.
De aceea, pacienţii cu diabet dezvoltă frecvent retinopatia diabetică, iniţial neproliferativă, apoi proliferativă, care poate duce la orbire. S-a observat că cea mai proponderentă frecvenţă a orbirii la adulţi este cauzată de diabetul zaharat de tip 2.
Diabetul asociat obezităţii nu se mai vindecă niciodată ?
La nivel mondial, nu există date certe de vindecare a diabetului zaharat tip 2, dar se poate vorbi despre ameliorare până la remisia bolii şi de menţinere în nişte valori apropiate de normal.
Acest lucru este posibil datorită chirurgiei metabolice, ce are ca scop atât pierderea în greutate (pacientul pierde între 50-100% din excesul ponderal), cât şi remisia comorbidităţilor precum diabetul zaharat de tip 2.
Sursa: http://www.csid.ro/