PRODIAB Asociaţia Diabeticilor din Republica Moldova

SE ȘTIE CĂ EXISTĂ O LEGĂTURĂ ÎNTRE DIABET ȘI UN SOMN INSUFICIENT SAU MODIFICAT

  • luni, 1 decembrie 2014

Sfătuiți-vă cu medicul dumneavoastră, dacă aveți probleme de somn: adesea, ele se asociază cu controlul glicemic nesatisfăcător, adică e posibil să aveți glicemia mai mare în timpul nopții. Obezitatea, factor major de risc al diabetului zaharat, poate de asemenea să deterioreze calitatea somnului, ducând uneori la complicații, cum este așa-numitul „sindromul de apnee în somn”, cînd creierul este insuficient oxigenat, trezirile sunt frecvente și starea de oboseală din timpul zilei poate fi foarte supărătoare.

Dar și afectarea somnului poate agrava controlul glicemic, ba chiar, după unele studii, poate fi un factor de risc pentru declanșarea unui nou diabet. Când nu dormim bine, rezistența la insulină crește. Starea de oboseală și stresul pot crește secreția de „hormoni ai stresului”, cum este cortizolul, care, la rându-i, crește și el nivelul glucozei în sânge. Privarea de somn este considerată și un factor de risc al obezității.

Având în vedere relația reciprocă dintre diabet și somn, și cercul vicios ce se poate declanșa atunci când unul sau altul este afectat, e evident de ce trebuie să ne îngrijim să avem un somn sănătos. Nevoia de somn variază de la om la om, dar nu foarte mult. Marea majoritate a oamenilor au nevoie de măcar șapte de ore de somn pe zi. Mulți dintre noi dormim mai puțin, uneori din cauză că serviciul sau alte obligații nu ne permit mai mult, însă e de știut că sunt extrem de rari cei care, precum Napoleon, nu au nevoie decât de cinci ore de somn pe noapte.

Sigur că sfatul medicului este indispensabil, însă puteți, în prealabil, să aplicați și dumneavoastră măsuri de „igienă a somnului”, care sunt foarte simple și pot să vă amelioreze nopțile:

  • Încercați să aveți un program stabil de somn. Culcați-vă în fiecare seară cam la aceeași oră, astfel încât să aveți timp să dormiți șapte-opt ore. În general, în diabet, mai ales atunci când este nevoie de tratament medicamentos și dietă, rutina este foarte importantă, așa că încercați să o respectați.
  • Încercați să ajustați dieta astfel încât să mâncați bine în timpul zilei și nu foarte mult seara: sfătuiți-vă cu medicul în acest sens. Glicemia mare în timpul nopții poate afecta somnul.
  • Evitați stimulentele și/sau „sedativele” alimentare: limitați-vă la cafeaua de dimineață, evitați alcoolul în cantități mari, renunțați la tutun.
  • Faceți mișcare cât mai multă, oricum este element foarte important în diabet, dar încercați să încheiați exercițiile fizice cu măcar trei ore înainte de momentul în care trebuie să vă culcați. Activitatea fizică ajută la un somn bun, dar pe termen scurt poate fi stimulantă.
  • Dacă sunteți supraponderal(ă), slăbiți. Greutatea suplimentară strică somnul.
  • Dacă sforăiți intens sau vă treziți de multe ori, adresați-vă medicului, pentru a evalua posibilitatea sindromului de apnee în somn.
  • Dacă aveți deja probleme de somn, evitați siesta de după-amiază: păstrați capitalul de nevoie de somn pentru noapte. Siesta poate fi însă utilă pentru recuperarea unor nopți pierdute ocazional.
  • Îngrijiți-vă de mediul în care dormiți. E bine ca somnul să aibă loc într-un loc destinat doar lui, în liniște, întuneric, fără alți stimuli. Nu utilizați acel loc în alte scopuri. Dacă nu reușiți să dormiți, mai bine vă dați jos din pat și faceți altceva.
  • Evitați calculatorul, televizorul și alte ecrane luminoase înainte de culcare sau noaptea. Ecranele luminoase pot fi foarte stimulante.
  • Ocupați-vă de sănătatea dumneavoastră psihică. Anxietatea, depresia, stresul, sunt cauze majore de afectare a somnului. Și primul pas este să nu le ignorați, să le lăsați să se instaleze pe termen lung în viața dumneavoastră.

Nu luați niciodată tratamente pentru somn, altele decât cele care v-au fost eventual recomandate de un medic. Ele pot comporta riscuri de care nu sunteți la curent. În același timp, dacă medicul vă propune un tratament împotriva insomniei, acesta poate fi util, având în vedere cât de important este somnul pentru sănătatea dumneavoastră!

SURSA: http://www.complete-life.ro