Consumul de prăjeli înainte de sarcină, asociat cu un risc major
- ŞTIRI
- duminică, 2 noiembrie 2014
Femeile care obişnuiesc să consume mâncăruri prăjite înainte de a rămâne gravide se confruntă cu un risc sporit de a dezvolta, în timpul sarcinii, diabet gestaţional, arată un studiu recent.
Femeile care mănâncă alimente prăjite în mod regulat înainte de conceperea unui copil au un risc mai mare de a dezvolta diabet gestaţional în timpul sarcinii, relevă un nou studiu, potrivit Science Daily . Cercetarea a fost realizată de specialişti de la Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development (NICHD), din SUA şi a fost publicată în „Diabetologia“, revista Asociaţiei Europene pentru Studiul Diabetului. Diabetul gestaţional este un tip de diabet care poate să apară în timpul sarcinii, fiind caracterizat de creşterea anormală a nivelului de zahăr în sânge, în special în ultimele trei luni. El poate avea ca efecte naşterea unor copii cu greutate prea mare cu icter şi alte complicaţii. Netratat, diabetul gestaţional poate duce şi la complicaţii ale sarcinii şi naşterea unor feţi morţi. Femiele care au suferit de diabet gestaţional sunt mai predispuse să dezvolte diabet tip 2 mai târziu în viaţă. În cadrul studiului, cercetătorii au examinat datele privind evoluţia a 21.079 de sarcini, la 15.027 de femei, cu vârste curpinse între 25 şi 44 de ani. Astfel, eu au descoperit că femeile care consumau mâncăruri prăjite de şapte ori pe săptămână sau mau mult, fie acasă, fie în oraş înregistrau un risc mai mult decât dublu (de 2,18) de a face diabet gestaţional, comparativ cu femeile care serveau asemenea alimente mai rar de o dată pe săptămână. Oamenii de ştiinţă cred că acest efect negativ al consumului de alimente prăjite ţine de producerea, în timpul procesului de prăjire, a unor compuşi chimici nocivi, dar şi prin distrugerea unor substanţe benefice din ulei, cum sunt acizii graşi nesaturaţi linoleic şi linolenic.
Păjirea conduce, de asemenea, la creşterea însemnată a nivelului produşilor finali de glicare avansată (AGE), derivaţi din interacţiunea proteine-glucoză sau lipide-glucoză. Recent, AGE au fost găsite vinovate de apariţia rezistenţei la insulină, de deteriorarea celulelor beta-pancreatice şi dezvoltarea diabetului zaharat, în parte pentru că ele promovează stresul oxidativ şi inflamaţia. Mai mult decât atât, studiile de intervenţie cu o dietă săracă în AGE au relevat îmbunătăţirea clară a sensibilităţii la insulină, reducere a stresului oxidativ şi atenuarea inflamaţiei“, subliniază autorii studiului. Important de menţionat este că asociarea dintre consumul de preparate obţinute prin prăjire şi riscul de diabet gestaţional s-a dovedit a fi semnificativă numai în cazul consumului acestor alimente cumpărate din oraş. Cercetătorii spun că acest lucru poate avea legătură cu faptul că alimentele sunt gătite cu uleiuri refolosite, care conţin cantităţi mai mari de stubstanţe nocive. Cercetări anterioare au scos la iveală o legătură strânsă între consumul frecvent de alimente prăjite şi riscul mai mare de supraponderalitate şi obezitate.