PRODIAB Asociaţia Diabeticilor din Republica Moldova

5 simptome atipice care ar putea fi semne precoce ale diabetului zaharat !

Pe lângă simptomele binecunoscute – cum ar fi setea constantă și nevoia frecventă de a merge la toaletă – există câteva alte semnale subtile că vă aflați la risc de a suferi de diabet.

Persoanele care dezvoltă diabet de tip 2 află că sunt bolnave doar atunci când un test de sânge arată niveluri anormale de zahăr în sânge sau atunci când boala  progresează și încep să apară complicații grave. „În cele mai multe cazuri, diabetul este tăcut și insidios. De cele mai multe ori oamenii nu au simptome în fazele de început”, spune Ronald Tamler, MD, director al Institutului Clinic de Diabet zaharat Mount Sinai, citat de Health.com.

Simptomele cunoscute ale diabetului sunt setea constantă, urinarea excesivă sau creșterea/ pierderea bruscă în greutate.

1.Gingii inflamate/parodontita

Parodontita – cunoscută și sub numele de boala gingiilor – poate fi un semn precoce al diabetului de tip 2, potrivit unei noi cercetări publicate în revista BMJ Open Diabetes Research & Care. Studiul a descoperit că persoanele cu parodontită, în special formele severe, aveau risc mare de diabet și pre-diabet decât restul.

2.Decolorarea pielii

„Cu mult înainte de a face diabet, puteți observa o decolorare (piele înegrită) în spatele gâtului”, spune Dr. Tamler. Aceasta se numește acanthosis nigricans și, de obicei, este un semn al rezistenței la insulină – o pierdere a sensibilității la hormonul pe care organismul îl folosește pentru a regla glucoza – care poate duce în cele din urmă la diabet.

În cazuri rare, acantoza nigricans poate fi, de asemenea, cauzată de chisturi ovariene, tulburări hormonale sau tiroidiene sau cancer. Anumite medicamente și suplimente, inclusiv pilulele anticonceptionale și corticosteroizii, pot fi, de asemenea, responsabile de apariția acestei decolorări.

3.Senzații stranii la nivelul picioarelor

Aproximativ 20% din persoanele care sunt diagnosticate cu diabet au deja unele afecțiuni nervoase legate de boala. „În fazele incipiente, acest lucru poate fi abia sesizabil. Se simte o furnicătură electrică ciudată în picioare sau scade echilibrul”, spune medicul Tamler.

Desigur că aceste senzații ciudate ar putea fi cauzate de purtarea tocurilor înalte sau statul într-un loc prea mult timp sau ar putea fi cauzate și de alte afecțiuni grave – cum ar fi scleroza multiplă – așa că este important să le menționați medicului.

4.Pierderea auzului sau a vederii

Nivelurile crescute de zahăr din sânge vă pot deteriora retinele și pot determina fluctuația nivelurilor de lichid din jurul globilor oculari, ducând la încețoșarea vederii. Odată ce nivelul de zahăr din sânge revine la normal, vederea este de obicei restabilită, dar dacă diabetul nu este tratat, problemele ar putea deveni permanente.

De asemenea, nivelul ridicat al glicemiei poate afecta și celulele nervoase de la nivelul urechii, afectând auzul.

5.Somn în exces

În cadrul reuniunii anuale a Asociației Europene pentru Studiul Bolilor, s-a stabilit că persoanele care dorm în timpul zilei mai mult de o oră prezintă o probabilitate mai mare cu 45% să sufere de diabet de tip 2 în comparație cu cele care dorm mai puțin sau deloc.

Sursa: www.jurnalistii.ro