5 simptome ascunse ale diabetului zaharat !
- ŞTIRI
- duminică, 3 aprilie 2016
Diabetul zaharat tip 2, numit si diabet non-insulino-dependent, este un tip de afectiune de care sufera tot mai multe persoane, unele dintre ele fara chiar sa stie. De aceea, e bine sa cunoastem simptomele diabetului, pentru a putea interveni din vreme pentru mentinerea sa sub control.
Iata cand iti dai seama ca ai putea suferi de diabet:
1. Ai observat modificari ale pielii
In cazul diabetului, pielea se inchide la culoare, de obicei de pe partea din spate a gatului, a coatelor sau pe degete. Chiar daca aceste pete de culoare pot avea si cauze genetice, atunci cand apar dintr-o data trebuie sa reprezinte un semnal puternic de alarma care sa te trimita direct la un set de analize de sange.
2. Vederea ti se imbunatateste brusc
Daca dintr-odata ai observat ca nu mai ai nevoie de ochelari nu trebuie sa te bucuri, ci sa te ingrijorezi. „Veti auzi de multe ori ca vederea incetosata este ca un simptom al diabetului, dar, de fapt, nu este asa”, sustine medicul Howard Baum, profesor in cadrul Diviziei diabet zaharat de la Universitatea Vanderbilt. „Am avut pacienti care mi-au spus ca vederea lor sa imbunatatit atunci cand nivelul zaharurilor din sangele a crescut, iar apoi, dupa ce au inceput tratarea diabetului zaharat lor, au avut nevoie din nou de ochelari”, a mai spus Baum.
3. Pielea te mananca inexplicabil
Diabetul zaharat afecteaza circulatia sangelui, care poate duce la uscarea pielii si la mancarime. Multi pacienti se plang de mancarimi la nivelul extremitatilor. Daca mancarimea nu dispare chiar daca utilizezi o crema hidratanta, atunci trebuie sa mergi la doctor.
4. Iti slabeste auzul
Un alt semnal de alarma il reprezinta deficientele de auz care apar brusc. Atunci cand vei realiza ca trebuie sa ridici volumul la televizor sau ca tot mai des esti nevoit ca intr-o conversatie sa le ceri celor cu care vorbesti sa repete ceea ce ai spus ar fi bine sa dai fuga la medicul tau, care sa iti recomande un test de sange. Persoanele cu niveluri ridicate de zaharuri in sange au cu 30% mai multe sanse sa dezvolte probleme auditive decat cele cu un nivel de glucoza echilibrat.
5. Sforai ca o drujba
Studiile arata ca aproape jumatate dintre bolnavii de diabet de tip 2 au dificultati de respiratie in timpul somnului. Asadar, daca ti se spune ca sforai tare in timpul noptii, iar in timpul zilei observi ca ai stari de somnolenta, e cazul sa iti faci analize de sange.
Sursa: www.ele.ro