PRODIAB Asociaţia Diabeticilor din Republica Moldova

14 NOIEMBRIE – ZIUA MONDIALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA DIABETULUI ZAHARAT.

  • sâmbătă, 15 noiembrie 2014

Vineri, 14 noiembrie a fost sărbătorită  Ziua mondială a diabetului. Cu această ocazie mai mulți angajați ai câtorva companii din Moldova au beneficiat de un screening gratuit al diabetului zaharat. Acțiuni similare au fost organizate și în câteva raioane ale țării.

Screening-ul diabetului zaharat a fost efectuat pentru angajații a trei întreprinderi, personalul unui supermarket din capitală, dar şi pentru vizitatorii acestui magazin. Potrivit unui comunicat al CNAM, de măsurarea nivelului glicemiei şi a tensiunii arteriale au beneficiat gratuit angajații SA „Franzeluţa”, care au participat și la un seminar dedicat profilaxiei diabetului. În fața sediului central al combinatului de panificație a avut  loc şi un flashmob pentru sensibilizarea populației cu privire la riscurile de îmbolnăvire de diabet zaharat. Teste de glicemie au fost făcute şi de angajații companiilor „Vitanta”, „Bucuria”, dar şi în una din filialele din rețeaua de magazine “Nr. 1”.

Acţiunea a avut drept scop sensibilizarea oamenilor asupra monitorizării nivelului de glicemie în sânge pentru prevenirea diabetului zaharat. Evenimentul s-a desfășurat cu ocazia Zilei mondiale a diabetului, care are în acest an a avut genericul „Viaţa sănătoasă şi diabetul”. Acţiuni similare au fost organizate concomitent şi în unele raioane ale ţării de către agențiile teritoriale ale CNAM.

Potrivit datelor Centrului Naţional de Management în Sănătate, în 2013, în Moldova erau înregistrați aproape 80 de mii de bolnavi de diabet zaharat. Potrivit Centrului Național de Sănătate Publică, în Moldova în 2012 peste 70 de mii de persoane aveau diabet zaharat. În ultimii ani, tot mai frecvent se atestă cazuri de diabet zaharat de tip 2. Acesta afectează tot mai multe persoane tinere. Numărul lor constituie circa 95% din totalul de cazuri de diabet zaharat înregistrate.

Diabetul și complicațiile sale pot fi prevenite prin adoptarea unui mod de viață sănătos, prin depistarea precoce a afecțiunii și prin controlul factorilor de risc: obezitatea, patologii endocrine, cardiovasculare, hepatice.

Diabet zaharat este de tip I, II și gestațional, care se manifestă în sarcină. Diabetul de tip 1 apare, cel mai frecvent, sub vârsta de 40 de ani și afectează preponderent copiii, adolescenții și tinerii. Diabetul de tip 2 apare de obicei după 40 de ani. Diabetul gestațional poate să apară la gravidele care au rude de gradul 1 cu diabet, care au greutatea mai mare decât cea normală pentru vârsta sarcinii, cu vârsta de 25 de ani.

Pentru a preveni apariția diabetului de tip 2 și pentru a controla zahărul din sânge, specialiștii de la sănătate publică ne recomandă să consumăm apă sau cafea fără zahăr sau ceai în loc de suc ​​de fructe, și alte băuturi îndulcite. Ar trebui să mâncăm cel puțin trei porții de legume  în fiecare zi, inclusiv legume cu frunze verzi, cum ar fi spanac, salata verde sau varză, cel puțin trei porții de fructe proaspete în fiecare zi, nuci, fructe sau iaurt fără zahăr la gustare. Să consumăm carne slabă, de pui sau fructe de mare în locul produselor de carne prelucrată, orez brun în locul celui alb, paste integrale în locul celor rafinate, etc.

SURSA: e-sanatate