10 plante care reglează glicemia !
- ŞTIRI
- sâmbătă, 2 mai 2015
Un nivel mare al glicemiei în sânge poate duce la numeroase dezechilibre în organism, dereglări care pot fi cauza apariţiei unor afecţiuni precum diabetul zaharat, obezitatea sau bolile cardiovasculare. Dacă aveţi această problemă nu trebuie să recurgeţi neapărat la pastile. Este de ajuns să adoptaţi unele măsuri şi să mâncaţi alimente care nu vă fac rău şi la orele potrivite. Iată câteva plante şi fructe care ajută la reglarea glicemiei din sânge şi care ţin diabetul sub control.
1. Afinul
Unul dintre cele mai bune remedii antidiabetice e afinul. Acesta are în componenţa sa o substanţă numită mirtilină, care ajută la reducerea glicemiei. Pentru obţinerea efectelor dorite se pot consuma fructele proaspete, uscate sau congelate în cure de 100 g pe zi timp de două săptămâni, cu două săptămâni pauză şi tot aşa timp de câteva luni, sau infuziile de afin. Infuzia de afin se prepară dintr-o lingură cu frunze de afin şi 500 ml de apă, se împarte în jumătate şi se bea zilnic timp de două săptămâni.
2. Urzica
Urzica este un puternic detoxificant, dar şi o plantă foarte bună pentru cei care suferă de diabet, deoarece una dintre proprietăţile sale este cea de a scădea nivelul glicemiei. Urzica se consumă sub formă de infuzie (două linguri la un litru de apă) şi se beau câte două căni pe zi. Se poate bea şi sub formă de smoothie, se prepară din ce plante doriţi, apoi adăugaţi şi o mână cu urzici.
3. Păpădia
Păpădia este un alt remediu contra glicemiei crescute. Această plantă conţine o substanţă numită insulină, un fel de zahăr care nu stimulează secreţia de insulină din pancreas. Ea se poate consuma sub formă de salată, câte două pe zi timp de patru săptămâni. De asemenea, şi ceaiul de păpădie are un efect puternic în scăderea nivelului de glicemie din sânge. Se consumă şi sub formă de infuzie (câte o cană pe zi, timp de patru săptămâni).
4. Frunzele de nuc
Pentru a ţine glicemia sub control, vă ajută şi frunzele de nuc. Acestea conţin numeroase uleiuri volatile, minerale, flavonoide şi taninuri, care ajută la reglarea nivelului de glicemie din sânge. Se recomandă infuziile simple din frunze de nuc, două căni pe zi, timp de trei săptămâni, sau tinctura de frunze de nuc (se iau câte patru picături, de trei ori pe zi, timp de trei săptămâni).
5. Teciul de fasole
Un nivel optim al glicemiei îl menţine şi teciul de fasole. Datorită substanţelor pe care le conţine, teciul de fasole susţine capacitatea organismului de a secreta insulină. Se recomandă consumul a trei căni cu infuzie sau decoct de teci de fasole pe zi, timp de o lună.
6. Cicoarea
Cercetătorii au descoperit că tratamentul cu cicoare reduce glicemia şi colesterolul persoanelor aflate sub tratament. De asemenea, ea stimulează secreţia de insulină din celulele pancreatice şi reduce producerea glucozei la nivel hepatic. De aceea, medicii o recomandă celor care suferă de diabet. Pentru obţinerea efectelor dorite trebuie să beţi infuzie de cicoare: două linguri cu rădăcină uscată într-un litru de apă clocotită. Se bea câte o cană după fiecare masă, zilnic, sau decoctul de cicoare (într-un litru de apă se fierbe o mână cu cicoare timp de 15 minute, se lasă la răcit şi se bea înainte de fiecare masă).
7. Ceapa
Atât proaspătă, cât şi uscată, ceapa conţine foarte multe vitamine şi minerale care ajută la reducerea glicemiei din organism. Se poate folosi ceapă proaspătă în salate sau se poate bea sub formă de decoct (se lasă la fiert 15 minute), sub formă de suc (maximum 50 ml în fiecare zi, amestecat cu alte sucuri. Se administrează zilnic, după masă, timp de trei săptămâni) sau sub formă de decoct (se fierbe o mână cu foi de ceapă sau o ceapă tăiată într-o litru de apă, se fierbe şi se bea câte un pahar în fiecare dimineaţă).
8. Aloe vera
O altă plantă benefică pentru scăderea glicemiei este aloe vera, ce conţine o mulţime de minerale şi de vitamine care ajută la reglarea nivelului glicemiei din organism, fiind foarte benefică în cazul celor care suferă de diabet. Gelul sau sucul de aloe vera se găseşte în farmaciile naturiste şi se administrează conform prospectului.
9. Anghinarea
Anghinarea conţine insulină la fel ca şi păpădia, un fel de zahăr cu absorbţie rapidă, care ajută la reglarea nivelului de glicemie şi colesterol din sânge. Infuzia se poate prepara dintr-o linguriţă cu plantă uscată la o cană cu apă. Se bea de două ori pe zi, timp de o lună. Anghinarea este foarte cunoscută şi pentru beneficiile sale asupra ficatului.
10. Schinduful
Schinduful este renumit pentru faptul că are în compoziţie şase substanţe cu efect hipoglicemiant. În cazul bolnavilor noninsulinodependenţi, schinduful se administrează sub formă de pulbere, doza recomandată fiind de patru linguriţe pe zi. În ceea ce-i priveşte pe diabeticii dependenţi de insulină, se recomandă cura cu infuzie de schinduf (o linguriţă cu plantă la 250 ml de apă clocotită), care trebuie urmată 12 luni, timp în care dozele trebuie ajustate treptat.
Alimente cu indice glicemic (IG) mare
Bere – 110; cartofi prăjiţi sau gătiţi la cuptor – 95; făină de orez – 95; pâine albă – 90; morcovi (fierţi) – 85; orez – 85; fulgi de porumb – 85; popcorn (fără zahăr) – 85; păstârnac – 85; pâine albă pentru sandviş – 85; făină albă de grâu – 85; piure de cartofi – 80; gogoşi – 75; lasagna – 75; dovlecel – 75; pepene verde – 75; croissant – 70; brioşă – 70; ciocolată (cu zahăr adăugat) – 70; băuturi răcoritoare – 70; mălai – 70; tăiţei (cu grâu) – 70; cartofi descojiţi şi fierţi – 70; chipsuri – 70; mămăligă – 70; cereale rafinate – 70; ananas (în conservă) – 65; porumb dulce – 65; stafide – 65; pâine de secară – 65; cartofi necurăţaţi, fierţi la aburi – 65; pâine din cereale integrale – 65; banane – 60; miere – 60; îngheţată – 60; pizza – 60; pepene galben – 60.
Ce aveţi voie şi ce nu aveţi voie
Evitaţi amidonul din orez şi din cartofi, acesta poate ridica glicemia mai mult şi mai repede decât zahărul sau bomboanele. Puteţi consuma orez Basmati, brun, dar şi paste brune, deoarece au un indice glicemic mai mic decât alte alimente bogate în amidon. Consumaţi morcovi, roşii, ceapă, castraveţi, salată verde, broccoli, avocado şi nuci, deoarece sunt alimente care nu au un impact semnificativ asupra glicemiei. De asemenea, e important să limitaţi atât consumul de grăsimi, cât şi pe cel de alimente cu indice glicemic ridicat, avertizează medicii. Limitaţi consumul de pâine, cerealele procesate, foitajele şi dulciurile procesate.
Sursa: www.taifasuri.ro