PRODIAB Asociaţia Diabeticilor din Republica Moldova

Zincul – mineralul care lupta cu diabetul !

Zincul este al doilea mineral cel mai abundent in organisml uman si joaca un rol critic in reglarea glucozei, funcționarea corespunzătoare a insulinei, și controlul greutății.

O serie de factori, din ce in ce mai prezenti in viata noastra moderna (practici moderne de agricultură și de prelucrare a alimentelor), au determinat in timp o scadere a continutului de zinc in alimente si, prin urmare, o incidenta din ce in ce mai mare a deficienței de zinc la persoane de toate varstele. Iar deficiența de zinc expune organismul la un risc foarte mare de imbolnavire.

Un studiu care a inclus 3575 de persoane adulte, din mediul rural și urban, a aratat ca prevalenta bolii coronariene, a diabetului și a intoleranței la glucoză a fost semnificativ mai mare in randul persoanelor care consumau preponderant alimente sarace in zinc. Pe de alta parte, acelasi studiu a constatat că la subiectii care beneficiau de aportul zilnic necesar de zinc a existat o prevalență semnificativ mai mica de hipertensiune, un nivel ridicat de trigliceride, niveluri scăzute de HDL și de obezitatea abdominală.

Zincul și insulina

Zincul este necesar pentru a ajuta pancreasul in producerea de insulina, pentru a permite insulinei sa actioneze eficient și pentru a proteja receptorii de insulina ai celulelor. La persoanele sanatoase, insulina este secretată de pancreas după consumul de carbohidrați, iar acest hormon scade nivelul de glucoza din sange si conduce zaharul in celule, unde acesta poate fi utilizat drept combustibil pentru energie.

Atunci cand nivelul de zinc este scăzut, două lucruri se pot intampla.

  1. Pancreasul nu poate secreta cantitati adecvate de insulină, astfel încât nivelul de glucoză rămâne ridicat.
  2. Insulina care este eliberata poate să nu funcționeze atat de eficient cum ar trebui.

Când se întâmplă aceste lucruri, glucoza nu poate intra in celule si ramane la un nivel ridicat în sânge. Organismul raspunde de obicei la nivelul ridicat de glucoza din sange prin pomparea de mai multa insulina intr-un efort de a reduce nivelul de glucoza, dar insulina nu funcționează corespunzător, astfel încât nivelul de insulina creste si ramane ridicat. Când se întâmplă acest lucru, diabetul se declanseaza si in timp acest dezechilibru determina o serie de alte probleme de sanatate.

Un studio complex, condus de profesorul Ayyalusamy Ramamoorthy, de la Universitatea din Michigan, arata ca zincul poate juca un rol important in prevenirea si protectia organismului in fata complicatiilor majore de care pot suferi persoanele diagnosticate cu diabet de tip 2. Profesorul de chimie si biofizica, impreuna cu echipa sa, sustin ca proteina amilina, care se gaseste in organismal uman, blocheaza celulele producatoare de insulina, ceea ce pentru organismul uman reprezinta un dezastru in controlul natural al glicemiei. Aici zincul ar putea juca un rol extrem de important prin prevenirea actiunii de blocaj a acestei proteinei supra celulelor producatoare de insulina.

Totusi, aceasta proteina (amilina) in sine, nu este daunatoare organismului; la persoanele sanatoase, care au un nivel normal de zinc in celulele producatoare de insulina din pancreas, amilina ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange. “Amilina e utila atunci cand zincul actioneaza ca un agent de securitate la un concert rock: are grija ca fanii sa nu creeze probleme si distrugeri.” a explicat profesorul Ramamoorthy. Pe de alta parte, intr-un mediu celular lipsit de zinc, al unui pacient cu diabet zaharat de tip 2, amilina nu are niciun “agent de paza” care sa o tina in frau si astfel, este libera sa se grupeze cu alte molecule si sa actionize in mod ostil asupra organismului.

Sursa: avio.ro