PRODIAB Asociaţia Diabeticilor din Republica Moldova

Obiceiul alimentar care reduce riscul de diabet, cancer şi boli cardiovasculare !

  • sâmbătă, 19 ianuarie 2019

Un regim alimentar în care cerealele integrale – care conţin o cantitate importantă de fibre alimentare – se găsesc din belşug pot ajuta la ţinerea la distanţă a unor boli grave precum diabetul şi cancerul.

Riscul de a dezvolta „o gamă largă“ de boli, inclusiv  diabetul zaharat, poate fi redus cu până la o treime prin adoptarea unei alimentaţii care include cereale, leguminoase şi pâine integrală, potrivit unui studiu al oamenilor de ştiinţă din Noua Zeelandă.

Specialişti de la Universitatea Otago au luat în discuţie 243 de studii clinice şi cercetări realizate în ultimimii 40 de ani, la care au participat peste un milion de persoane. Concluziile analizei au fost publicate vineri în jurnalul „Lancet“.

Cercetarea arătat că, pentru fiecare 1.000 de participanţi, aportul ridicat de fibre alimentare a fost echivalent cu o scădere cu 13 a numărului de cazuri de deces şi cu 6 a celui de boli coronariere, în comparaţie cu persoanele cu o alimentaţie săracă în fibre.

 „Studiul nostru indică faptul că ar trebui să avem cel puţin 25 – 29 de grame de fibre în alimentaţia zilnică, deşi cea mai mare parte dintre noi consumăm mai puţin de 20 de grame de fibre pe zi“, a explicat dr. Andrew Reynolds, autor principal al studiului.
Studiul a fost comandat de OMS !

Cercetarea a fost comandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii – OMS – care doreşte să dezvolte noi recomandări privind aportul optim zilnic de fibre. „Acest studiu este esenţial deoarece există o confuzie în rândul publicului cu privire la ceea ce ar trebui să stea la baza alegerilor noastre culinare şi a impactului pe care îl au acestea asupra riscului de apariţie a anumitor afecţiuni“, a declarat unul dintre coautorii cercetării, Jim Mann.

Oamenii de ştiinţă au conchis că persoanele care au crescut aportul de fibre alimentare aveau o greutate corporală mai mică, dar şi un nivel redus al colesterolului total. „Am descoperit un efect pozitiv copleşitor, dietele bogate în fibre având un rol protector în faţa bolilor de inimă, a diabetului, cancerului şi riscului de deces“, a adăugat Mann.

Sursa: www.realitatea.net