PRODIAB Asociaţia Diabeticilor din Republica Moldova

DIABETUL ZAHARAT, O PROBLEMĂ A ÎNTREGII SOCIETĂȚI

  • miercuri, 27 martie 2019

Interviu cu dr. Boris Golovin, președinte al Asociației PRODIAB.

PRODIAB este o organizație nonguvernamentală, creată pentru a promova și apăra interesele pacienţilor cu diabet, în conformitate cu legislaţia naţională. 

Prin întâlniri active cu reprezentanți ai autorităților publice centrale, Parlament, Guvern, ministerul de resort, Avocatul Poporului etc., membrii PRODIAB fac activități de advocacy și lobby a intereselor și soluțiilor pentru problemele cu care se confruntă pacienții cu diabet zaharat, pentru îmbunătățirea cadrului normativ în vigoare cu referire la diabetul zaharat și ajustarea la standardele internaţionale. Președintele Asociației, Boris Golovin, ne-a oferit mai multe detalii despre activitățile derulate în sprijinul persoanelor cu diabet.

Când și cum a apărut ideea creării acestei organizații?

Diabetul zaharat și complicațiile acestuia reprezintă una dintre cauzele principale de deces în lume, iar în Republica Moldova ocupă locul VII, în structura mortalității. Anual, în țara noastră, se depistează cu diabet zaharat mai mult de 10.000 de persoane, dintre care circa 70 sunt copii. Diabetul necontrolat duce la o invalidizare şi letalitate precoce a populaţiei apte de muncă prin apariția complicaţiilor cronice tardive: microangiopatii (retinopatia, nefropatia și neuropatia) și macroangiopatii (infarctul miocardic acut, accidentele vasculare cerebrale, amputarea membrelor inferioare). Fiecare a treia persoană cu orbire și insuficiență renală suferă de diabet, iar 70% din cazurile de amputații ale picioarelor sunt cauzate de această boală. Astăzi, în țară, avem înregistrate cu diabet peste 100.000 de  persoane, dintre care aproximativ 400 sunt copii. Totuși se estimează că această cifră poate fi mult mai mare, deoarece rata depistării timpurii a diabetului este foarte joasă. Astfel, devine evidentă importanța unor măsuri de informare amplă a populației despre riscul și amploarea acestei maladii, dar și acțiuni de sensibilizare a autorităților despre problemele cu care se confruntă acest grup mare de pacienți. Ca un răspuns la această necesitate, în anul 2005, a fost fondată organizaţia neguvernamentală Asociaţia Diabeticilor din Republica Moldova ProDiab, având scopul declarat de a apăra drepturile bolnavilor de diabet zaharat şi, respectiv, de a îmbunătăţi calitatea vieţii persoanelor, care se confruntă cu această boală.

Care sunt activitățile realizate, pe parcursul anilor de către Asociație?

Asociația participă activ la nivel de elaborare de politici și acte normative, ce țin de domeniul diabetului zaharat. Ne-am implicat și am contribuit întotdeauna în procesul de elaborare și chiar implementare a Programului naţional de prevenire și control al diabetului zaharat. În luna noiembrie 2017, a fost aprobat acest Program, pentru perioada 2017-2021, în care, pentru prima dată, au fost introduse lucruri noi, precum activitatea Școlilor Pacientului cu Diabet, asigurarea copiilor cu diabet cu teste și multe alte prevederi importante, pentru a susține persoanele care au această maladie. Datorită demersurilor noastre, pe parcursul ultimilor trei ani, peste 100 de copii cu diabet au posibilitatea să se odihească anual, pe parcursul verii, pe litoralul Mării Negre, fiind supravegheați de medici și educatori.

Totodată, Asociaţia noastră desfăşoară pe larg activități de educare și promovare a cunoștințelor, axate pe populație. Acestea se realizează prin evenimente și măsuri mediatizate, prin  intermediul şcolilor de diabet, create la nivel local și prin menținerea activă a unui portal tematic (www.prodiab.md). De asemenea, noi ne ocupăm de elaborarea și diseminarea materialelor informaţionale pentru lucrători medicali, pacienţi și persoanele din grupuri cu risc de a dezvolta diabetul zaharat.

Cine poate deveni membru ProDiab?

Membrii Asociației ProDiab pot fi toate persoanele care nu rămân indiferente, față de problemele persoanelor cu diabet. Aceștia sunt pacienți care trăiesc cu diabet, rudele lor, lucrători medicali, farmaciști și oricare alte persoane, interesate de problema diabetului la noi în țară. Am avut activități desfășurate de ProDiab, la care au participat peste 500 de voluntari. Cel mai elocvent exemplu este marcarea tradițională a Zilei Mondiale pentru Lupta cu Diabetul – 14 noiembrie. În fiecare an, peste 200 de voluntari, studenți și colaboratori ai Centrului de Excelență în Medicină și Farmacie „Raisa Pacalo” sunt implicați în activități de screening al glicemiei, efectuat gratis pentru populația din municipiul Chișinău. În 2018, adițional, peste 100 de studenți mediciniști au organizat flash­mob-uri în 4 locații din capitală. Circa 500 de persoane au participat la Marșul Mondial pentru Diabet, desfășurat pe strada pietonală din centrul Chișinăului (str. Eugen Doga) în cadrul unei acțiuni inițiate la nivel mondial de către Federația Internațională de Diabet (IDF).

Care este legătura dintre ProDiab și Federația Internațională de Diabet?

Asociația noastră este membru al acestei organizații din anul 2005. Astfel, avem acces la programele sociale, informaţionale şi de şcolarizare, desfăşurate atât de către IDF, cât şi de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Statutul de membru ne oferă posibilitatea de a aplica proiecte pentru susținere financiară din partea Federației. Vreau să menționez că noi am fost înregistrați oficial de către IDF pentru participarea la Marșul Mondial pentru Diabet, iar activitățile din acest an, dedicate Zilei Mondiale pentru Lupta cu Diabetul din Republica Moldova, au fost calificate printre primele 4 din lista lungă de membri ai IDF. Este pentru prima dată, când țara noastră este văzută, la nivel internațional, la acest eveniment și remarcată din prima! Este doar meritul unei echipe mari și unite, care reprezintă ProDiab.

Înțeleg că Asociația se face cunoscută și la nivel internațional?

Da, este un succes remarcabil! Avem tot mai mulți parteneri și prieteni, în diferite țări. În luna mai 2018, noi am găzduit lucrările Summit-ului Asociațiilor Pacienților cu Diabet Zaharat din țările Europei de Sud-Est și CSI, unde au participat colegi din circa 15 țări. Totodată, membrii ProDiab participă activ la evenimente internaționale, dedicate problemei diabetului zaharat, în cadrul cărora promovează Republica Moldova, împărtășesc experiențe și practici, legate de lupta cu această boală și identifică posibilități de cooperare, precum și de dezvoltare de parteneriate.

La ce proiecte se lucrează acum în Asociație?

Suntem bucuroși că, în iunie 2017, am primit finanțare de la Fundația Mondială de Diabet (WDF), pentru un proiect foarte important pentru țara noastră, și anume, „Dezvoltarea rețelei de Școli ale Pacientului cu Diabet, pentru fortificarea eforturilor de prevenire a diabetului zaharat”. Este un proiect de 2 ani, cu multe rezultate utile și frumoase.

ProDiab oferă, în regim continuu, un suport metodologic și informațional semnificativ tuturor Școlilor Pacientului cu Diabet din țară. În același timp, membrii ProDiab realizează activități de susținere a diferitor grupuri vulnerabile din populație, care suferă de diabet. Astfel, pe parcursul ultimilor ani, au fost realizate multiple vi­­­­zite în instituții cu persoane în etate, în­­­­­­tâlniri cu persoane cu diverse dizabilități, care se confruntă cu problema diabetului zaharat.

Suntem permanent în activități ample de căutare de fonduri, sponsorizări, granturi și finanțări filantropice din partea diferitor organizații naționale și internaționale pentru realizarea activităților planificate anual.

Care sunt planurile de viitor?

Una dintre inițiativele care ni le propunem este  elaborarea unei baze de date veridice a bolnavilor cu diabet zaharat. Cu regret, noi încă nu cunoaștem numărul real al acestor persoane. Studii internaționale arată că fiecare a doua persoană, care trăiește, în prezent, cu diabet, este nediagnosticată la timp. Diagnosticul și tratamentul precoce sunt momentele esențiale, pentru prevenirea complicațiilor diabetului zaharat și obținerea unor rezultate sănătoase. Mulți trăiesc cu diabet ani în șir, până dezvoltă complicații ireversibile și doar atunci sunt depistați, cu valori enorme ale glucozei în sânge.

Ce mesaj ați dori să transmiteți cititorilor noștri?

Aș dori să transmit mesajul, declarat de Federația Internațională de Diabet, și anume, „Diabetul îngrijorează fiecare familie”. Gestionarea eficientă a diabetului zaharat necesită tratament zilnic, monitorizarea regulată, o dietă sănătoasă, stil de viață corect și educație continuă. Este important să creștem responsabilitatea fiecărui cetățean pentru propria sănătate, dar și pentru cea a membrilor familiei sale. De asemenea, suportul familial oferit în îngrijirea persoanelor cu diabet zaharat s-a dovedit a avea un efect substanțial în îmbunătățirea sănătății acestor persoane și în reducerea impactului bolii asupra calității vieții oamenilor. Problema diabetului zaharat depășește cu mult capacitățile unui sistem de sănătate. Aceasta este o problemă a societății întregi și doar împreună putem să-i facem față.

De Irina Roșca

Sursa: http://www.politicidesanatate.ro