PRODIAB Asociaţia Diabeticilor din Republica Moldova

“Diabet de tip 1,5” – o nouă formă de diabet care ameninţă omenirea!

  • miercuri, 10 mai 2017

Una dintre cele mai răspândite boli cronice netransmisibile de pe mapamond care afectează în special populaţia adultă este diabetul zaharat. Studii recente atrag însă atenţia că o nouă formă a acestei maladii devine din ce în ce mai agresivă, iar diagnosticarea ei trebuie făcută cât mai precoce.

Este vorba de aşa-numitul “diabet de tip 1,5” sau diabetul autoimun latent al adultului (LADA). Experţii cer reevaluarea clasificărilor pentru toate tipurile de diabet pentru prevenirea erorilor de diagnostic.

Diabetul 1,5 are caracteristicile unei boli autoimune cu prezența auto-anticorpilor similar pentru diabetul zaharat de tip 1 și unele trăsături ale diabetului zaharat de tip 2. Medicii afirmă că boala reprezintă un tip lent progresiv autoimun de diabet care apare la vârsta adultă pe fondul distrugerii celulelor pancreatice. LADA este o formă de diabet zaharat reprezentând aproximativ 2-12% din toate cazurile de diabet. De obicei, pacienții sunt depistaţi după vârsta de 35 de ani, însă adesea sunt diagnosticați eronat ca având diabet zaharat de tip 2. Specialiştii susţin că, înainte de instituirea insulinoterapiei, controlul glicemic se realizează cu tratament specific pentru o perioadă de timp variabilă, între câteva luni sau câţiva ani.

Studiile au arătat că prevalența reală a LADA în rândul adulţilor cu diabet zaharat este 10-30% la caucazieni şi populaţiile asiatice, iar acești
pacienți au antecedente personale sau familiale de alte boli autoimune, cum ar fi boala Graves, tiroidita Hashimoto sau boala celiacă. Literatura de specialitate precizează că, pe baza anticorpilor prezenţi la aceşti pacienţi, există două subtipuri de diabet autoimun latent: LADA tip I şi LADA tip II.

Criterii de diagnostic pentru LADA:

– vârsta adultă la debut, între 35 şi 60 de ani;

– prezența a cel puțin unuia dintre auto-anticorpii circulanți (GADA, ICA, IAA, IA-2A);

– independenţa de insulină inițială pentru primele șase luni;

– IMC < 25 kg/m2;

– debut cu simptome acute (poliurie, polidipsie, pierdere în greutate);

– istoric familial de boli autoimune sau diabet de tip 1.

Sursa: www. romanialibera.ro